На 6 октомври 2021 г. се навършват 1008 г. от смъртта на

...
На 6 октомври 2021 г. се навършват 1008 г. от смъртта на
Коментари Харесай

6 октомври – 1008 години от смъртта на цар Самуил

На 6 октомври 2021 г. се навършват 1008 г. от гибелта на величавия български държател, чиято историческа персона свързваме с героичната епопея на Първата българска страна в края на X и началото на XI век.

Самуѝл е управлявал България от 997 година до 6 октомври 1014 година Той е първият държател от династията на комитопулите.

От към 971 година Самуил ръководи България взаимно с тримата си братя, а след гибелта им става автентичен държател на българите, въпреки че официално царската купа принадлежи първо на пленения от ромеите Борис II, а след това на Роман. През 997 година цар Роман умира и Самуил става едноличен държател в едно от най-трудните времена в българската история.

В продължение на десетилетия той съумява да удържи офанзивите на византийския император Василий II и даже му нанася съществени провали. Непрестанните битки за превъзходство с Византия не престават през цялото му царуване.

Цар Самуил умира на 6 октомври 1014 година, евентуално от сърдечен удар, който получава при типа на бойците си, ослепени след борбата при Беласица. След преждевременната гибел на царя, България не съумява да издържи дълго на военния напън на византийците. Четири години по-късно идва и краят на Първото българско царство.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР